Menu

Wijnbewaarkast voor de echte wijnliefhebber

Frans, Italiaans, Duits, Spaand of Zuif-Afrikaans, als echte wijnliefhebber heb je het best wel voor het uitkiezen. Waarschijnlijk heb je wel een streek van jouw voorkeur waar je de wijn lekkerder van vindt dan van andere streken. Als je thuis een uitgebreid assortiment aan wijnen wilt hebben die altijd op de ideale drinktemperatuur zijn kun je ervoor kiezen om een wijnbewaarkast aan te schaffen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor je een wijnbewaarkast gaat kopen.

De plaatsing

Voor het plaatsen van een wijnbewaarkast zijn verschillende opties mogelijk. Zo kun je een kleine wijnkoelkast volledig integreren in je keuken waardoor het een smaakvol onderdeel van het geheel wordt. Ideaal om snel een lekkere fles wijn te pakken voor bij het eten. Heb je meer ruimte nodig? Dan kun je ook kiezen voor een wijnklimaatkast die vrijstaand is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het formaat van een koelkast. Hierin kun je een stuk meer flessen wijn kwijt, maar de kast neemt ook meer ruimte in.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende soorten wijnklimaatkasten. Als je fan bent van één specifieke soort wijn dan kun je uit de voeten met de meest simpele variant van de wijnklimaatkast. Dit is er eentje met één instelbare tempratuur. Mocht je echter meer soorten willen opslaan dan kun je kiezen voor een wijnbewaarkast met uitgebreidere mogelijkheden. Zo kun je een twee-zone wijnbewaarkast kopen welke dus twee instelbare zones heeft. Zo kun je het bovenste stuk bijvoorbeeld instellen op de beste tempratuur voor rode wijn terwijl je de onderkant instelt voor witte wijn. Zo heb je beide soorten wijn altijd op een ideale temperatuur.

Welke wijn bij welke temperatuur

Een echte wijnliefhebben hoeven we dit niet meer te vertellen maar toch nog even een opfrisser. Een wit wijntje drink je bij voorkeur op 7 tot 12 graden celsius. Dan komt de smaak van witte wijn het beste tot zijn recht. Voor rode wijn is de ideale temperatuur tussen de 14 tot 18 graden celsius. Hierbij komt de smaak van rode wijn het beste tot zijn recht. In de praktijk wordt witte wijn dus vaak de koud gedronken omdat deze in de reguliere koelkast staat, welke vaak op 5 graden staat. Daarnaast wordt rode wijn veelal op kamertemperatuur gedronken, dit is vaak ook warmer dan 18 graden.