Menu

Port is dé dessertwijn voor een perfecte afronding van ieder diner

Plan jij een uitgebreid diner voor vrienden of familie, dan mag een goede dessertwijn niet ontbreken. En port is dan een uitstekende keuze. Deze wijn kan geserveerd worden bij zowel een kaasplankje als een zoet dessert en is een uitstekende afsluiter van een heerlijk avondmaal. Port is zoeter en sterker dan gewone wijn, maar soms net zo exclusief. Er zijn ook een groot aantal soorten port en deze zijn geschikt voor verschillende situaties. Ben jij nog niet zo bekend met deze populaire dessertwijn, dan vind je hier vast inspiratie en maak je van jouw diner echt iets speciaals.

Waarom port als dessertwijn?

Port is een ideale dessertwijn, omdat het zoeter en sterker is dan gewone wijn. Dat komt door de manier waarop port wordt gemaakt. Port begint als wijn, maar er wordt op een bepaald moment brandewijn aan de drank toegevoegd. Hierdoor stopt de gisting vroegtijdig en blijft er meer suiker achter in de drank. Tegelijkertijd betekent dit ook dat de wijn sterker is. Alleen als het geproduceerd wordt in Portugal met druiven van de bekende terrasvormige wijngaarden van de Dourovallei, mag het port genoemd worden. Het alcoholpercentage van port ligt tussen 18% en 20%.

Verschillende soorten port

Net als dat er verschillende wijnsoorten zijn, zijn er ook verschillende soorten port. Het is belangrijk om te weten welke dessertwijn het beste past bij jouw diner.

●       Ruby port: de meest bekende port is Ruby port. De naam geeft al aan dat deze dieprood van kleur is. Ruby port wordt het minst lang gerijpt en heeft daarom nog een frisse en fruitachtige smaak.

●       Tawny port: als een port voor 3 tot 7 jaar gerijpt wordt in houten vaten, dan mag het zichzelf een Tawny noemen. Deze dessertwijn is lichter van kleur en smaak naar karamel.

●       Colheita port: is er sprake van een uitmuntend oogstjaar, dan wordt daar colheita port van gemaakt.

●       Vintage port: er zijn ook portsoorten die 10 jaar of zelfs 20 jaar gerijpt worden in de fles. Dit zijn de duurste portsoorten, maar ze worden vaak ook als het meest exclusief en smaakvolst gezien.

●       Witte- of rosé port: er bestaat ook witte port en sinds iets meer dan 10 jaar rosé port. Deze opties zijn wat toegankelijker voor jongeren en zijn heerlijk gekoeld en op een warme zomerdag.

Welke portwijn past bij jouw diner?

Je moet dus wat kennis hebben van de verschillende soorten port voordat je een soort uitkiest voor jouw diner. Allereerst vraag je jezelf af hoe exclusief je wijn moet zijn. Is je diner bedoeld om een hele speciale gelegenheid mee te vieren, dan is een vintage port een waardige optie. Is het gewoon een gezellig avondje met vrienden en familie, dan is een Ruby of Tawny een uitstekende dessertwijn om te serveren. Begin je bekend te worden met de verschillende soorten port, dan kun je voor de afwisseling een colheita proberen, een witte port of een rosé. Wat ook je gelegenheid, na een diner afgesloten met port gaat iedereen tevreden naar huis.