Menu

Gebrande amandelen als heerlijke superfood!

Wanneer je weer eens lekkere trek hebt, kan het verleidelijk zijn om naar iets zoets of vettigs te grijpen. Helaas is geen van beiden erg vriendelijk voor je figuur. Overweeg eens, als gezond alternatief, een handje amandelen. Deze heerlijke noot helpt bij het stillen van je hongergevoel en geeft je energie tussen maaltijden door. Ze zitten vol proteïnen en vezels en daarom is deze noot een absolute superfood.

Maar waarom zou je deze noot verkiezen boven een andere noot? Ze zijn rijk aan voedingsstoffen. Deze noten bevatten de hoogste concentratie aan voedingstoffen per calorie en per ons. Een ons van deze heerlijke noten van een branderij bevat maar 161 calorieën, 13 gram onverzadigde vetten en 3.4 gram vezels. Dat is ongeveer 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast zijn ze een goede bron van calcium, vitamine E, magnesium, fosfor en ijzer.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de noot ook grote voordelen biedt voor je hart. Onderzoek toont aan dat het eten van één tot 6 ons amandelen per dag je cholesterol kan verlagen. Wel geven de onderzoekers aan dat er mogelijk meer onderzoek nodig is.

De noten kunnen mogelijk ook bijdragen aan gewichtsverlies, het verminderen van de vetmassa en het verlagen van je bloeddruk in combinatie met een dieet met weinig calorieën. Sterker nog, onderzoek suggereert dat alleen al het toevoegen van amandelen aan je dieet, je over het algemeen gezonder zal maken. Proefpersonen bleken minder trek in ongezonde producten te hebben als zij de noten in hun dieet geïntegreerd hadden. Daarbij stilde de noten het hongergevoel.

Hoewel rauwe noten misschien wel gezonder lijken omdat ze “onbewerkt” zijn, kunnen geroosterde varianten meer voordelen hebben. Uit één onderzoekt blijkt namelijk dat de `dry roasted` noten makkelijker te verteren zijn. Wat betekent dat meer van de voedingsstoffen vrijkomen . Een goede reden om die extra lekkere noten van de branderij te bestellen.

Omdat ze zo rijk zijn aan voedingsstoffen en goede vetten bevatten, is een handje vol van deze noten al voldoende. 100 tot 150 gram per dag is voldoende voor het verkrijgen en het behouden van een goede gezondheid. Je kunt voor de variatie je noten in je ontbijtgranen of yoghurt verwerken, gezond én lekker!