Menu

Een speciale dessertwijn bestellen

Mensen die houden van wijn proberen tijdens hun leven heel wat verschillende soorten uit. Er zijn echter ook bepaalde wijnen die vaak onder de radar blijven. De meest voorkomende wijn is droge witte wijn, een andere wijn is de dessertwijn. Elke wijnliefhebber heeft er ongetwijfeld al over gehoord, maar het is opvallend dat velen er nog nooit één hebben geprobeerd. Dit is vaak niet in het minst het gevolg van de enigszins opvallende en misleidende naam. Het lijkt voor velen op het eerste zicht dan ook een beetje vreemd om wijnen te drinken bij het dessert… of toch niet? En wat dan te denken van de zeldzame ijswijn? Hier blijkt al helemaal een waas van mysterie rond te hangen. 

Wat is een dessertwijn? 

Eigenlijk is een dessertwijn helemaal niets vreemd, integendeel. Dit product zelfs een heel logisch gevolg van de voorkeur aan smaken waar mensen over beschikken. Een dessertwijn moet boven alles namelijk een wijn zijn die over een voldoende zoet karakter beschikt om een dessert te kunnen begeleiden. Eén van de belangrijkste principes die hiervoor gelden is meteen ook een zeer opvallende. Experts zijn het er namelijk met elkaar over eens dat het dessert in geen enkel geval zoeter mag smaken dan de dessertwijn die er bij wordt geserveerd. Om een goede combinatie te vormen moet de wijn dus minstens over een even zoet karakter beschikken als het dessert dat je voorgeschoteld krijgt. Een droge witte wijn drinken bij een dessert is dus in geen geval een goed idee.

Het unieke en zeldzame karakter van ijswijn

Een variant op de standaard dessertwijn is de zogenaamde ijswijn. Wil je graag een bepaalde dessertwijn bestellen, maar ben je wel te vinden voor iets extra bijzonders? In dat geval kan een ijswijn voor jou een uitstekende keuze betekenen. Om een ijswijn te kunnen produceren moet men de druiven tot (zeer) laat in het seizoen op de stok laten hangen. Dit in de hoop dat ze aan de eerste vorst blootgesteld worden. Enkele voorbeelden van late druivensoorten die hiervoor als basis kunnen dienen zijn de Riesling, de Silvaner en de Scheurebe.