Menu

Is Chinese bami hetzelfde als gewone bami?

Bami kun je ook schrijven als bamie of bahmi. Met deze woorden wordt namelijk hetzelfde aangeduid, namelijk een Chinees bestanddeel bedoeld. Als je gek bent op taal, moet je nu goed opletten. We gaan het namelijk over de oorsprong van het woord bami hebben. Bami is een woord van het Minnanyu, dat is een taal in China. “Ba“ betekent vlees en zo weten we al voor de helft wat bami betekent. “Mie” betekent tarwenoedels. Je zou dus kunnen stellen dat bami tarwenoedels voor vleesgerechten betekent. In Maleisië, Thailand en Indonesië betekent bami ook tarwenoedels. En interessant om te weten: via de taal die werd gesproken in het voormalige Nederlands-Indië namelijk het Maleisisch, wordt bami ook in de Nederlandse taal gebruikt. 

Bami van Nederland
Heb je het in Nederland over bami? Grote kans dat je eigenlijk het gerecht bami goreng bedoelt. Bami goreng betekent gebakken bami. Hier worden vaak ingrediënten als vlees, groenten, garnalen of ei aan toegevoegd. Soms worden er nog andere smaakmakers bij gevoegd. Goreng is een Indonesisch woord. In Nederland gebruik je dit woord meestal om gebakken mie aan te geven, in welke vorm dan ook. Denk dan ook aan Thaise of Chinese bami varianten. Wees je ervan bewust dat Aziatische bami erg anders smaakt dan de noedels die in Nederland gebruikelijk zijn. Het gaat dan om zowel smaak en textuur. Wat is de verwijzing naar Suriname?
De Javanen vertrokken op een gegeven moment naar Suriname vanuit Indonesië. In die tijd is het gerecht genaamd bami goreng meegekomen naar Suriname. Er is wel een verschil met de traditionele bami goreng. De Surinaamse versie is namelijk anders gekruid. Ook zijn er andere specerijen gebruikt. De kleur van de bami is vrij donker en heeft door de andere kruiden een bijzondere smaak. Er is in het gerecht ook trassi gebruikt. Dit is garnalenpasta. Chinezen, Hindoestanen en Creolen hebben grotendeels bepaald hoe de samenstelling eruit ziet. Surinaamse bami goreng wordt vaak gegeten met losi-foroe wat geroosterde kip is. Het kan ook worden gegeten met een ander soort vleesgerecht. Meerdere bijgerechten horen er bij. Je kunt dan denken aan ei-sliertjes, Madame Jeanette, gebakken banaan of Surinaams zuurgoed.